Bij het opstarten van een zaak is het niet altijd duidelijk waarom je zou kiezen voor een eenmanszaak of een vennootschap zoals een BV of NV.
Zowel een vennootschap als een eenmanszaak hebben elk hun voor- en nadelen. Een belangrijk verschil is dat de boekhouding bij een vennootschap veel uitgebreider is. Een boekhouder of accountant moet voor een vennootschap een balans en resultatenrekening opmaken. Extra werk dus. Bijkomend moeten bij een vennootschap ook jouw bankafschriften geboekt worden. Dit kan tegenwoordig gelukkig automatisch. Maar jouw boekhouder of accountant moet wel extra controleren bij het 'afpunten'. Vrij vertaald, aanduiden welke facturen overeenstemmen met een betaling.
Als de boekhouder meer werk moet verrichten en bijgevolg duurder wordt, waarom zou je dan nog kiezen voor een vennootschap?
3 belangrijke redenen
- Je wil gaan samenwerken met een zakenpartner.
- Je oefent een beroep uit waar risico’s aan verbonden zijn.
- Je maakt teveel winst.
Je wil gaan samenwerken met een zakenpartner.
Zeker in de startup wereld is het gebruikelijk dat er 2 – 3 medevennoten een onderneming oprichten. Vaak is dit omdat ze aanvullende vaardigheden bezitten en samen bereid zijn het risico van ondernemen te delen. In een vennootschap wordt dit gemakkelijk geregeld via aandelen en vooral de afspraken die gemaakt worden in de oprichtingsakte.
Zie het als een huwelijk, goede afspraken maken goeie … partners. En als het fout loopt voorkom je een vechtscheiding.
Je oefent een beroep uit waar risico’s aan verbonden zijn.
Klassiek denk je hier aan de bouwsector, waar een fout zware gevolgen kan hebben. Beeld je in dat je als elektricien een ontploffing veroorzaakt met zware brandschade tot gevolg. Je mag er niet aan denken dat je verantwoordelijk wordt geacht voor de schade. Dan is het geruststellend dat de eiser van de schadevergoeding enkel jouw vennootschap kan vervolgen en niet jouw privé eigendommen zoals jouw woning.
Maar de bouwsector is niet de énige sector, bij medische beroepen kan de fout en verantwoordelijkheid even zwaar zijn. En zo zijn er nog wel sectoren die blootgesteld worden aan grote risico's.
Daarnaast kan je bij een faillissement enkel aansprakelijk worden gesteld voor het vermogen in jouw vennootschap, gegeven dat het faillissement niet frauduleus is.
Je maakt teveel winst.
Wij hanteren de drempelwaarde van 50.000 € winst. Het lijkt veel. Maar veel freelancers of management vennootschappen, waar quasi geen kosten worden gemaakt, bereiken deze drempel snel. De grote motivatie is dat de belastingdruk lager is vanaf deze schaal dan in een eenmanszaak.
Waarom zou ik dan nog opteren voor een eenmanszaak?
Als jonge starter kan een vennootschap oprichten een dure aangelegenheid worden. Niet alleen omdat de boekhouder duurder wordt, je moet ook jouw vennootschap officieel oprichten. Dit betekent dat jouw boekhouder of accountant een gedegen financieel plan maakt, waar goed nagedacht is over de overlevingskansen en het startkapitaal dat nodig is om de eerste 3 jaren succesvol door te komen.
Vervolgens moet je bij de notaris en deze diensten zijn ook niet gratis. In tegendeel.
Daarenboven kan je een eenmanszaak heel gemakkelijk opstarten en eventueel weer stop zetten indien jouw zaak niet succesvol is.
Wil je meer weten of wat een oprichting kost? Mail ons naar hello@hofp.be